Kolagen w płynie czy w proszku? Co się lepiej sprawdza?

Otwarty dostęp Materiały partnera

Kolagen to jeden z najpopularniejszych suplementów diety wśród osób pragnących wspierać zdrowie stawów, jędrność skóry, piękno włosów i paznokci. Coraz częściej sięgają po niego również sportowcy i osoby amatorsko trenujące np. bieganie. Na rynku sprzedawany jest w różnych postaciach, z których najbardziej popularne to płyn i proszek. Czy wiesz, który z nich warto wybrać i dlaczego? Sprawdź!

Co to jest kolagen?

Jest to bardzo ważne białko strukturalne zbudowane z wielu cząsteczek m.in. hydroksyproliny, hydroksylizyny, glicyny i proliny. Wchodzi głównie w skład tkanek łącznych i stanowi ok. 30% wszystkich białek znajdujących się w organizmie człowieka.

Włókna kolagenowe tkanki łącznej są bardzo elastyczne i wytrzymałe. Dają podporę narządom wewnętrznym, a także stanowią budulec kości, chrząstek stawowych, skóry i zębów. Niestety człowiek już po 25. roku życia stopniowo traci zdolność do samodzielnego wytwarzania kolagenu. Z wiekiem jego poziom spada coraz bardziej, dlatego tak ważne jest dostarczanie go do organizmu z zewnątrz.

Jakie są rodzaje kolagenu w organizmie?

Kolagen obecny w organizmie przybiera różne struktury. Jego typy oznaczane są cyframi rzymskimi. Każdy jest specyficzny dla danej lokalizacji w ciele człowieka.

Wyróżnić można kolagen:

  • typu I – występuje obficie w tkance łącznej kości, w ścięgnach, skórze i tkance podskórnej oraz tkankach tworzących blizny;
  • typu II – znajduje się w chrząstkach stawowych;
  • typu III – wchodzi w skład włókien tkanki łącznej właściwej siateczkowej, bierze udział w procesie gojenia się ran;
  • typu IV – stanowi część cienkich membran pomiędzy różnymi tkankami;
  • typu V i VI – są uzupełnieniem typu I;
  • typu VII – obecny głównie w skórze i nabłonku, ale znajduje się również na powierzchni tętnic;
  • typu VIII – jest składnikiem tkanek, które budują błony śluzowe oraz wnętrza żył i tętnic;
  • typu IX, X, XI – tak jak typ II są w chrząstkach stawowych;
  • typu XII – jako składnik wielu tkanek w organizmie jest dopełnieniem typów I i III.

 

Jakie rodzaje kolagenu są dostępne na rynku?

Na rynku farmaceutycznym dostępne są różne suplementy diety z kolagenem. Podczas ich wyboru warto zwrócić uwagę przede wszystkim na:

  • formę kolagenu – najpopularniejszy i najłatwiej trawiony w przewodzie pokarmowym jest kolagen hydrolizowany poddawany procesowi rozkładu na mniejsze fragmenty, czyli peptydy kolagenowe;
  • źródło kolagenu – może być rybi, wołowy lub wieprzowy (w zależności od rodzaju peptydów) lub wegański (wytwarzany z bakterii E.coli, B.brevis lub drożdży Pichia pastoris, Saccharomyces cerevisiae, Hansenula polymorpha);
  • obecność witaminy C – jest to niezbędny składnik, który wspomaga produkcję kolagenu;
  • przeznaczenie – jeśli ma to być kolagen np. na twarz, ciało, włosy i paznokcie to dobrze, żeby w składzie miał też witaminy i składniki mineralne, które pomagają zadbać o naturalne piękno od wewnątrz np. witaminę A i E, biotynę, cynk i miedź;
  • zawartość kolagenu w jednej porcji – najlepiej ok. 2-2,5 g bioaktywnych peptydów kolagenowych;
  • postać suplementu diety – np. w płynie lub w proszku do rozpuszczenia.

Czy kolagen w płynie jest lepszy od kolagenu w proszku?

Jednym z rodzajów kolagenu, który zyskuje coraz większą popularność, jest kolagen shot zamknięty w poręcznych, pojedynczych ampułkach. Zyskuje on przewagę nawet nad suplementami w proszku. Dlaczego płynna forma jest tak chętnie wybierana? Oto kilka powodów.

  • Szybsze wchłanianie

Płynny kolagen w postaci peptydów kolagenowych ​​przeszedł już proces rozkładu białek na mniejsze cząsteczki. To ułatwia jego przyswajanie przez organizm, bo jest szybciej wchłaniany z przewodu pokarmowego niż inne formy.

  • Łatwość spożycia

Kolagen shot jest wygodny w spożyciu, ponieważ nie wymaga wcześniejszego przygotowania ani rozcieńczania w innych płynach. Wystarczy wstrząsnąć ampułkę, otworzyć i wypić. To świetny wybór dla osób aktywnych fizycznie lub zapracowanych, dla których czas jest bardzo cenny.

  • Odpowiednie porcje

Dzięki formie ampułek od razu wiadomo, jaką porcję kolagenu trzeba przyjąć. W przeciwieństwie do kapsułek i proszków płyn pozwala na bardziej precyzyjne dobranie pożądanej ilości do indywidualnych potrzeb organizmu.

  • Dobry smak

Nie wszyscy przepadają za smakiem kolagenu w proszku, nawet jeśli jest on dodawany do napoju. W przypadku płynnych form kolagenu zazwyczaj nie ma z tym problemu, bo są smakowe np. o smaku tropikalnych owoców.

Należy jednak pamiętać, że wybór między kolagenem w postaci płynnej lub sproszkowanej zależy od osobistych preferencji i wygody. Suplementacja powinna być elementem uzupełniającym zdrową dietę i styl życia. Najważniejszymi czynnikami, które mają znaczenie w osiągnięciu pożądanych korzyści, są jakość produktu i przyjmowanie go zgodnie z zaleceniami producenta.

 

Bibliografia

Kaziród K. i in. (2023). Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści. Quality in Sport, 13(1), 88-107.

Nowicka-Zuchowska A., Zuchowski A. (2019). Kolagen – rola w organizmie i skutki niedoboru. Lek w Polsce Vol 29 Nr 11/12’19 (342/343).

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z KSIĘGARNI FIZMEDIO